פרטים חשובים שצריך לדעת לפני שיחה עם וטרינר חירום:
- מתי התחילו הסימנים
- ההתנהגות הכללית של החיה
- הסימנים הקליניים לפי סדר הופעתם
- מצב התיאבון והאכילה ב- 24 השעות האחרונות
- מידת החום
- התרופות שניתנו בימים האחרונים
טיפול ראשוני במקרי חירום
- עילפון – השכיבו את החיה על צדה. אם היא אינה נושמת, לחצו על מרכז בית החזה ושחררו. חזרו על הפעולה מספר פעמים וכמובן צלצלו לווטרינר.
- מכת חום – הרטיבו את החיה במים וקררו אותה בעזרת מאוורר. צלצלו לווטרינר.
- עקיצת דבורה או הכשת נחש – הרגיעו את החיה וצלצלו לווטרינר.
- דימום מהאף – עלול להיות מסוכן! חשוב שווטרינר יבדוק את בעל החיים.
מצאתם גור ? זה מה שעליכם לעשות:
גור קטנטן שעדיין יונק יש לחמם. הניחו אותו בקופסה וחממו אותו בעזרת מנורת קריאה (40W). כמו כן, בעזרת טפטפת או פטמה, הניקו את הגור בתחליפי חלב (לפי סוג החיה) ו/או במטרנה. אם הגור מבוגר יותר, אפשר להשרות מזון חיות מתאים במים רותחים, ליצור עיסה, להוסיף מעט חלב ולהאכיל אותו.
חיות ועופות בר
רוב חיות הבר הן חיות מוגנות, ולכן יש חובה לשמור עליהן. אם מצאתם חיית בר פצועה או חלשה, שמרו עליה במקום חשוך ושקט וחממו אותה אם היא זקוקה לכך. העבירו את החיה לרשות שמורות הטבע או לגן הזואולוגי, ואם אלו אינם בנמצא רצוי להעביר את החיה למוסד אחר המסוגל לטפל בה.
זכרו: לכל חיה דרישות המזון הייחודיות שלה, וברוב הבתים אין את האמצעים המתאימים להאכיל אותה ולטפל בה.
טפילים
חשוב להדביר פרעושים וקרציות, מכיוון שהם מהווים מקור למחלות. עמידותם של הטפילים לתכשירים משתנה מעונה לעונה, ולכן כדאי להתייעץ עם איש מקצוע באיזה חומר מומלץ להשתמש. גם לכלבים וגם לחתולים אנחנו מציעים טיפולים נגד טפילים באמצעות חיסונים. חיסונים לכלבים כוללים: חיסון תילוע, חיסון משושה וחיסון כלבת. חיסונים לחתולים כוללים: חיסון משולש, חיסון מרובע, חיסון כלבת לחתולים וחיסון תילוע.
זיהוי ציפור חולה
קשה לבעל הציפור לזהות מתי המחלה מתחילה, מכיוון שהציפור "מסתירה" את מחלתה. לכן, חשוב להכיר את הציפור ואת התנהגותה, לדעת מהי כמות המזון שהיא אוכלת ביום ומה צורת הלשלשת (הצואה) שלה.
הלשלשת מורכבת מ- 3 חלקים:
- צואה – שאריות המזון. חשוב לדעת מה הצבע והסמיכות של צואה נורמלית. שינוי מסוים קשור לסוג המזון.
- שתן – נוזל שקוף בלשלשת. כמות השתן גדולה כשהציפור אוכלת ירקות ופירות.
- חומצת שתן – חומר לבן משחתי על הצואה או מעורב בשתן. מקורו בכליות.
לשלשת של ציפור שלא אכלה יומיים היא חסרת צואה והיא לבנה, כלומר היא מורכבת משתן ומחומצת שתן לבנה. במקרה זה יש צורך בטיפול מידי, משום שציפור שאינה אוכלת מתה במהרה. גם נוצות נפוחות והפסקת שירה / דיבור הם סימנים לתחילת מחלה. ככל שהציפור קטנה יותר, דחיפות הטיפול גדולה יותר.
טיפול בציפור חולה
ציפור חולה זקוקה למקור חום של 29 – 32 מעלות. אפשר להצמיד מנורת שולחן לצד הכלוב, ליד המקל. הציפור תתקרב לנורה לפי מידת הזדקקותה לחום. אם היא נמצאת על רצפת הכלוב, מצב הציפור קשה. כמו כן, כדאי להניח לידה מים ומזון רך ולקרוא מיד לווטרינר. חשוב שלא תנקו את הכלוב, כדי שהווטרינר יוכל לראות את הלשלשת (הצואה) ולבחון אותה.
הזנת ציפורים
בנוסף לזירעונים, חשוב לתת לציפור:
- לחם – לאספקת ויטמין B
- ירקות ופירות טריים – לאספקת הוויטמינים A ו- C
- צדפים מרוסקים, חצץ דק או שלד של דיונון – לאספקת סידן